Dojo etikette

Regler for adfærd i dojo (Etikette)

• Dojo/træningssal må ikke betrædes med fodtøj på.
  • Kommer man for sendt til træningen, sætter man sig i Seiza og udfører bukkeritualet, hvilket tager ca. 1 min. Derefter rejser man sig op og stiller sig i Musubi dachi. Herefter afventer man, at instruktøren (Sensei/Sempai) inviterer en til at deltage i træningen.
  • Alle som deltager i træningen skal være påklædt korrekt inden træningen starter.
  • Man lader altid instruktører og sortbælter komme ind eller ud af Dojo først.
  • Husk at bukke når du forlader eller betræder Dojo, dette gøres for at udvise respekt for Dojo og dem som evt. er til stede uanset om de er højere eller lavere gradueret end en selv.
  • Man hilser altid på instruktører og sortbælter med et buk.
  • Alle viser hinanden gensidig respekt og høflighed, bl.a. ved korrekt tiltaleform. - Sensei/Sempai/San.
  • Afbryd aldrig din Sensei eller Sempai. Ønsker du at spørge om noget, så kan du markere dette ved en rejst hånd. Afvent derefter Sensei's/Sempai's tilladelse til at spørge.
  • Er det nødvendigt, at sige noget til sin partner, skal dette ske således, at det ikke kan høres af andre.
  • Skal du rette på din gi, så vender du ryggen mod de andre medens dette gøres.
  • Når du modtager noget af Sensei eller Sempai, modtager du det altid med to hænder.
  • Det er meget fint at du fortæller din træner at du dyrker andre former for kampsport/kampkunst, men lad være med at fortælle hvordan i laver teknikkerne i den anden stilart. Hvis Sensei eller Sempai er interesseret i at høre mere, skal de nok spørge ind til det.
  • Både finger- og tånegle skal altid være kortklippede, for at undgå skader, når man træner sammen.
  • Halskæder, armbåndsure, og lignende smykker må ikke bæres under træningen.
  • Ved langt hår anvendes hårbånd, så håret ikke forstyrrer under træningen.
  • Tyggegummi m.m. er forbudt under træningen. Syngen og fløjten i dojo'en er ligeledes forbudt.
  • Madvarer, drikkevarer og lignende hører ikke hjemme i dojo.

Det er vigtigt at alle følger klubbens etikette,
for at opnå den rette stemning og atmosfære
for ALLE i klubben.

Almen høflighed

Domo Arigato Gozai Mashita. = Mange tak........Man siger tak til sin instruktør for den træning man har modtaget.

Når du modtager noget fra andre, eller når du overrækker noget til andre, så gøres dette med begge hænder.

Dojo Kun

• Jinkaku Kansei Ni Tsutomuru Koto:

Søg den perfekte karakter. (Seek perfection of character).
    Det er meningen, at man her leder efter den perfekte karakter ved en selv. Har man nogle uheldige træk? - Hvad kan man gøre for at ændre disse!

• Makoto No Michi O Mamoru Koto:

Vær trofast. (Be faithful).
    Vær trofast først og fremmest overfor dig selv. Men vær også trofast overfor den stil du har valgt (Karate-do). - Trofasthed overfor sin familie og sine venner.

• Doryoko No Seishin O Yashinau Koto:

Vær stræbsom. (Endeavor).
    Se med kritiske øjne på det du laver. Kan det gøres bedre?

• Reigi O Omonzuru Koto:

Respekter andre. (Respect others).

• Kekki No You O Imashimuru Koto:

Vær ikke voldelig i din optræden. (Refrain from violent behavior).

dojokun

Dojo kun på Japansk, læg mærke til at samtlige regler starter med det samme tegn, - Hitotsu ....... Hvilket betyder at alle fem regler er lige meget værd. Der er altså ingen prioritering.

• Mini Gasshuku 28-10-2017
  • Hyggetræning
  • Fællestræning 11. september 2017 - børn og unge hold
  • Karate tilbageblik